Wat komt er kijken bij de aanschaf van een boot?

Wat komt er kijken bij de aanschaf van een boot?

Denk je aan het hebben van een eigen boot, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan gepensioneerden. Dit is niet zo gek aangezien dit het stereotype is dat ons al jaren wordt voorgehouden door de media. Toch is dit langzaam aan het veranderen. De afgelopen jaren hebben de jongere generaties namelijk steeds vaker een boot gekocht om uren mee op het water te dobberen. De voornaamste reden hiervoor is de coronapandemie, waardoor mensen op zoek gingen naar activiteiten die zij dicht bij huis konden doen. Overweeg jij om ook een boot te kopen? Dan is het belangrijk om te weten wat er allemaal bij de aanschaf komt kijken. Dat vertellen wij je natuurlijk graag in deze blog! 

 

  1. Eigendomspapieren

Heb jij op het internet meerdere boten te koop gezien van particulieren? Dan is het noodzakelijk om te weten dat de desbetreffende persoon daadwerkelijk de eigenaar is van de boot. Je wilt immers geen boot kopen die uiteindelijk gestolen blijkt te zijn. Om dit te voorkomen doe je er goed aan om te vragen naar de eigendomspapieren. Hierbij kan je denken aan facturen, kwitanties en een onderhoudshistorie. Er is in Nederland geen registratieplicht voor boten, waardoor het lastiger is om te achterhalen van wie de boot is. Wil de verkoper geen eigendomspapieren laten zien? Dan kan je er vanuit gaan dat het niet helemaal zuiver is.  

 

  1. 2.Scheepspapieren

Wanneer je in de toekomst met jouw boot naar het buitenland wil varen, dan is het belangrijk om te weten dat er andere regels gelden. In Nederland is er nog geen registratieplicht voor pleziervaartuigen. Hierdoor hoef je in eigen land geen aanvullende papieren te gebruiken. Dit geldt echter niet voor het buitenland waar je altijd een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen, de ICP, moet kunnen tonen. Voordat je dus naar het buitenland gaat is het ontzettend belangrijk om alle aanvullende papieren op orde te hebben.  

 

  1. 3.Bezichtiging

Heb je een boot op het oog? Dan is het tijd om een bezichtiging met de verkoper in te plannen. Tijdens deze bezichtiging moet je vaststellen of de huidige eigenaar wel voldoende specifieke kennis heeft van zijn boot. Wanneer dit niet het geval is, dan zijn er waarschijnlijk verborgen gebreken waar je niet mee te maken wilt hebben. Daarnaast is het verstandig om van tevoren alvast het internet te raadplegen voor vergelijkbare boten. Hiermee voorkom je dat je een verkeerd bod doet of dat de prijs te mooi om waar te zijn is.  

 

  1. 4.Koopovereenkomst

Als de boot volledig aan jouw verwachtingen voldoet, dan is het noodzakelijk om een koopovereenkomst op te stellen. Dit wordt al jaren aangeraden, omdat je hierin gemakkelijk alle voorwaarden kan vastleggen. Bij de aankoop van een nieuwe boot zal de betreffende werf of importeur in bijna alle gevallen direct een koopovereenkomst opstellen. Dankzij deze koopovereenkomst is het mogelijk om de koop eventueel te ontbinden indien er verborgen gebreken tevoorschijn komen. Dit geeft jou de tijd om de gebreken uitvoerig te laten onderzoeken door een onafhankelijk expert. Deze expert kijkt dan bijvoorbeeld als eerste naar de boot onderhoud. 

Zoals je kan lezen, komt er veel meer bij de aanschaf van een boot kijken dan dat de meeste mensen vooraf denken. Wanneer je al onze stappen zorgvuldig doorloopt dan is het bijna onmogelijk dat je een miskoop gaat doen. Succes met de zoektocht naar jouw droom boot! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *