Wingsurfen de nieuwe watersport trend

Wingsurfen de nieuwe watersport trend

Nee het is geen typ fout. Na windsurfen bestaat er nu ook wingsurfen. Deze sport is een combinatie van wind-, kite- en golfsurfen. Maar in plaats van een zeil of een kite, gebruik je een wing. Deze leuke watersport is geschikt voor de hele familie, en kan beoefend worden op bijna alle natuurlijke wateren. Ideaal dus in een land gevuld met vele grote en kleine meren. 

Wat is windsurfen 

Wingsurfen is de nieuwste populaire watersport.  Deze leuke sport is overgewaaid uit het mooie Hawaii. De surfers in Hawaii zochten naar een manier om ook bij hoge wind iets uit hun supboarden halen. Ze monteerden een foil onder hun boarden en paste de kites van het kitesurfen zo aan dat ze deze in de hand vast konden houden. Dit waren de eerste wings. Over de jaren heen zijn deze verder ontwikkeld en kwamen er gespecialiseerde wings en wingsurfboarden, en ontstond er ene nieuwe watersport. 

De benodigdheden 

Het meeste belangrijke bij het wingsurfen is uiteraard de wing. De wingsurf wing is een grote opblaasbaar vlieger ne zeil. Waar je bij kitesurfen een kite gebruikt en bij een windsurfen een zeil. Is hier de wing de windvanger die zorgt dat jij snelheid krijgt. 

Naast een wing heb je natuurlijk ook een board nodig om op te staan. Wil je de sport eerst een paar keer uitproberen dan kun je gewoon een supboard of een windsurfboard gebruiken. Zo houd je de kosten relatief laag en je kan de sport toch eerst ervaren voor je een grotere investering maakt. Veder zijn deze boarden door hun volume ook iets makkelijker om op te beginnen omdat je er makkelijker je balans op vindt. Zo is de lerende fase ook leuk en lig je niet alleen maar naast je board in het water.  

Weet je zeker dat wingsurfen iets voor jou is haal dan ook een wingsurfboard. Deze boarden zijn kleiner dan een supboard, en hiermee kun je wat meer snelheid maken dan met een groot board zoals dat van suppen. Let er wel op dat kleinere boarden ook veel moeilijker zijn om op te staan en je als beginner dus moet gaan voor een board met een groot volume. Zo kun je makkelijker wennen aan het blijven staan op een board en het besturen van de wing.  

Wingfoilen 

Het wingsurfen onder de knie en op zoek naar nog meer snelheid? Ga dan voor het wingfoilen bij het wingfoilen monteer je een hydrofoil onder je een board. Deze hydrofoils, die bij het wind- en kitesurfen al iets langer bekend zijn, zijn een soort vleugels die ervoor zorgen dat jouw board niet meer op het water blijft liggen maar een stukje daarboven gaat zweven. Hierdoor vermindert de weerstand van het board aanzienlijk en kun je een nog veel hogere snelheid halen. Zo vlieg je daadwerkelijk over het water heen. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *